onsdag 3 juni 2015

Beskrivning på min harpa



Beskrivning

Harpa

1.Klipp ut mallen på ritningen och rita av den på ett furu träblock som är 25x25x2.0 cm av furu.
        2.Såga sedan ut trä-mallen du just har ritat med en figursåg va mycket försiktig i smala kanter eftersom att chansen att den spricker är stor .Efter du har gjort detta ska du fila kanterna med en grov fil och sedan sandpapper för att få figuren slät.

3. Ta två trästavar som är rektangulära träblock av samma matrial som harpan med tjockleken 2x2 cm och såga så att dem får längden 13 cm. Ta ena staven och borra ett hål rakt igenom staven så att den blir ihålig med en 7 cm diameter borr. Använd sedan en såg eller fil för att såga ett jack genom ena sidan som gitarr stängarna ska gå igenom.Ta en cylinder med diametern 5 cm och längden 14 cm och borra 5st hål med en 3mm bor med 2 centimeter mellanrum. Borra ett hål i slutet av cylindern för att kunna fästa en 2 mm spik för att sedan kunna spänna harpans strängar. Gör en ögla med gitarrsträngen och för in den i cylinderns 2 mm-hål. Ta den andra trästaven  och borra 5st. 2 mm-hål med 5cm mellanrum.
Limma fast det ihåliga träblocket längst ned på harpan och limma fast träblocket med gitarrstränghålen längst upp på harpan. Limma fast dessa block med trälim och skruvtvingar som ska sitta åt i minst ett dygn.

sätt i cylindern i det träblocket längst ner och för sedan igenom gitarrsträngarna genom träblocket längst upp. Knyt nu fast gitarrsträngarna i träblocket längst upp. Spänn sedan gitarrsträngarna med hjälp av spänningsmekanismen (cylindern och träblocket längst ner). 


Material:
1. Fil (grov)
2. Figursåg
3. Ritning (mall)
4. Träblock 25x25x2.0 cm (furu)
5. Gitarrsträngar (3st.)
6. Rektangulärt träblock 1x1x13 cm.
7. Cylinder 0.2x13 cm
8. Trälim
9. 6st. skruvtvingar.
10. Sandpapper.
11. Linjal.
12. Penna.
13. Spik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar